DPTP motor: ...
DPTP motor: ...
Írjunk játékot SEGA MEGA DRIVE konzolra - 2. Programok
Blog
2019-06-28 14:14
don_peter
Írások: 13
Segéd programok.

Segédletek

A fejlesztéshez nem csak programozási és hardverismeretekre van szükség, hanem jól használható tesztelői és hibakeresőkkel ellátott programokra is. Ezen blog lesz segítségedre abban, hogy ismertessen azokból programokból párat, amelyek feltétlen szükségesek ahhoz, hogy valamelyest képbe kerülj és kisebb programokat képes legyél önállóan is megírni SEGA konzolodra.

1. SEGA MD emulátor program vagy programok:
Fusion364, Gens, Mess64
(én legtöbbet a Fusion-t használom, gyors és nagyon jól emulál, viszont nincs benne hiba keresési lehetőség, így ha a hibákat is keresni akarom, akkor a Gens emulátort használom)
Igazából bármilyen emulátor megteszi a lényeg, hogy legyen debug felülete, hogy ha hiba van azt egyből meg tudd nézni.

A Gens program debug tekintetében sokat tud segíteni. Minden elérhető egy programból kivétel a sortörés. Azonban a 3 legfontosabb elérhetőm mégpedig a VDP, SPRITE és SOUND.

Gens debug
Gens - CPU

Gens VDP
Gens - VDP

Ha azonban szükségünk van a sortörésre és a programunk lépésről lépésre történő nyomon követésre, akkor a Mess programot kell használnunk, eddig csak ezt a programot találtam, ami képes élőben a program utasításain lépkedni.

Mess64 debug
Mess64 - Debug

Mess64 debug módban történő indítása pedig a mess64.exe genesis -cart rom.bin -debug utasítással indítható.

2. Fájl szerkesztő:
Bármilyen fájl szerkesztő program, amelyet megszoktál. Én jó magam csak megszokásból EditPlus3-at használom a forráskódok szerkesztéséhez.

EditPlus3

3. Fordító program:
Fordításra használd az asm68k.exe fájlt, nagyon sok helyen megtalálható online, érdemes a sima verzióval kezdeni. Ez a program intézi el parancssoros módban, hogy a forrásfájlunkból bináris SEGA által is futtatható programkód legyen.
A használata roppant egyszerű, csak meg kell adni az indítható fájl nevét, hogy mit csináljon vele, a forrás fájlunkat és a kimeneti fájlunkat.
pl: asm68k.exe /p forras.asm,rom.bin,,rom.txt


4. Easy68k:
Ez a program nélkülözhetetlen a tanulási folyamat során. Ez a program fog megtanítani assembler nyelven programozni.

Easy68k     Easy68k

A programban megírt utasítások nyomon követésére (debug), utasítások könnyebb megértéséért nagyon fontos lesz a későbbiekben. Valószínűleg a következő blog bejegyzésem egy pár a programozásunk közben feltétlen szükséges utasításait át fogjuk venni ezzel a programmal. A programban az összes regiszter, memória és egyéb MCU-ban zajló változásokat is meg tudjuk figyelni, ez pedig lehetővé teszi a gyors és viszonylag könnyű tanulást.
A Motorola 68000-es MCU 56 utasítást ismer, ebből mi jó ha 20-30 utasítást fogunk használni, leg gyakrabban talán jó ha 10-15-öt.. ;) Egyszóval, semmi pánik..

5. Grafx2:
Utolsó, de nem utolsó sorban a grafika szerkesztése lesz, ehhez pedig a Grafx2 programot hívjuk segítségül. Az AMIGA rajongóknak biztosan ismerős lesz a program, mert hogy egy onnan át vagy tovább portolt programról van szó. Használata roppant egyszerű, bár elsőre aki nincs hozzá szokva az anno jól megalkotott ikonos AMIGA-s  programokhoz, annak kicsit idegen lehet, de elég hamar hozzá lehet szokni. A programról sokat nem tudok mondani, csak azt, hogy amelyik képet ezzel a programmal készítettem elő, azt a SEGA csont nélkül beszippantotta és megjelenítette.

Grafx2

Grafix2

Ez a néhány program lesz számunkra elengedhetetlen a fejlesztésekhez, egyszóval hajrá, szerezzétek be és kezdjünk is neki a kezdeti bukdácsolásainknak.. ;)

Letöltéshez itt vannak a segédletek:
Grafx2: http://grafx2.chez.com/index.php?static3/downloads
Easy68k: http://www.easy68k.com/
Emulátorok: http://www.emulator-zone.com/doc.php/misc/mess.html
EditPlus3: https://www.editplus.com/

Fórum téma: Írjunk játékot SEGA MEGA DRIVE konzolra
DPTP motor: GDPR infomráció!
2018 Május 25.-től hatályba lépett adatvédelmi szabályzatról itt olvashatsz bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Az oldal további használatához el kell olvasnod és fogadnod az adatvédelmi és cookie-k használatával kapcsolatos tájékoztatonkat.

Elfoadom!
Nem fogadom el!