DPTP motor: ...
DPTP motor: ...
NEO GEO DPTP CMVS 1S előzmények-ötlet-tervezés-kivtelezés
Cikk
2013-11-13 16:17
don_peter
Írások: 6

NEO GEO DPTP CMVS 1S

A címből mindenki aki ismeri munkásságomat rájöhet, hogy eme cikk miről is fog szólni.
Hát persze, hogy az általam készített DPTP CMVS-ről.

Ezt a cikket abból a megfontolásból hozom létre, hogy bemutassam eme remekmű elkészítésnek előzményeit illetve miértjét.

DPTP CMVS vázlat

DPTP mint név vagy megjelölés.
Vannak páran akik kérdezték miért ez a név választás, hét most elárulom: A nick nevem nagyon sok helyen ahol az még nem volt foglalt don_peter, eredeti nevem pedig Tóth Péter, ennek a két névnek az összefésüléséből alakult ki ez a név: DPTP Hogyan? Így:  don_peter – Tóth Péter  ==  DPTP.

Kezdjünk is bele:
Sokan vagyunk itt akik a mai napig áhítattal és nagy rajongással veszünk egy-egy MVS vagy akár JAMMA arcade játékot. Sajnos ahhoz, hogy ezekkel a játékokkal tudjunk is játszani és ne csak dísz legyen egy szobában a felső polcon, kell, hogy rendelkezzünk egy legalább jamma bekötésű kabinettel. Ezek a kabinetek elég nagy helyet foglalnak és valljuk be sokan vagyunk itt is olyanok akiknek nincs vagy már nincs helyünk egy ekkora gép tárolására. Ha valaki nem lenne tisztában vele egy játéktermi arcade kabinet minimum 1nm helyet foglal .
Neo Geo játéktermi  kabinet

Neo Geo Kabinet

Neo Geo MVS esetén nem szabad elfelejtenünk a játék indításához szükséges alap gépet sem.
Neo Geo alaplap

Neo Geo MVS fogado

MV-1FZS

MV-1FZS

Persze van lehetőség más megoldással is futtatni ezeket a játékokat, amelyek sokkal kisebb helyen elférnek és azért sokkal praktikusabb is egy kisebb lakásban.

SuperGun

SUPERGUN: ezen berendezések árai kissé borsosak viszont cserébe kapunk egy olyan egységet amely teljes egészében (kivéve a flillinget) kiváltja az játéktermi masinákat + olyan egyéb szolgáltatásokat is nyújt melyekkel Neo-Geo vagy Jamma játékainkat LCD televízióra is ráköthetjük.

Pár specifikáció melyekkel rendelkezhet egy ilyen egység:

 1.    RGB kimenet
 2.    Componens kimenet
 3.    Composit kimenet
 4.    Svideo kimenet
 5.    Stereo audio kimenet
 6.    2 kontroller kimenet

Az egység ára körülbelül 50-150eFt-ig terjedhet függően attól, hogy milyen és hány ki és bemenet van rajta.

Én személy szerint a SuperGunt csak a jamma játékok televízióra történő rákötése esetében választanám, más esetben nem mivel Neo Geo-ra van jobb megoldás is..

A történetem igazából most fog elkezdődni: amit feljebb leírtam velem is megesett amikor Pestre költöztem.
Arcade gépeim sajnos nem hozhattam magammal és így elkezdtem gondolkodni és keresgélni, hogyan is tudnám kielégíteni Neo Geo utáni végtelen  kimeríthetetlen éhségemet..

CMVS: sok keresgélés után találtam rá erre a kifejezésre és hamar rá jöttem, hogy ez egyszerűen megoldható, és nem kell tovább nélkülöznöm az arcade játékokat mikor éppen Pesten vagyok. Sajnos mikor én elkezdtem megépíteni az első CMVS-em még nem voltak leírások, hogy mit hová és miért kell forrasztani, viszont már akkor is voltak leírások a Jamma 2X28polusú kimeneti csatlakozóról. Hamar rájöttem, hogy tök egyszerűen csak összeforrasztva a kábeleket egy EUROSCART kábellel (és feszültséget kötöttem be) már is adott nekem képet televízióra. Nem is kellett sok idő és el is készítettem első Neo Geo 1 kazettás CMVS-em

Első CMVS-em

Nem sokkal később készítettem egy 2 kazettás változatot is…

Második CMVS-em

Ezek után már kicsit feljebb helyeztem a lécet felbuzdulva a külföldi témákon és elkezdtem megtervezni és kivitelezni egy teljesen egyedi design-al megáldott CMVS-t.

DPTP CMVS:  az alap ötletet MagicT nevű felhasználónk, vita közben adta nekem, miszerint  az  Analogue Interactive nevezetű cég teljes egészében olyan fából készíti CMVS-eit mint amilyen fából ő azt hirdeti. Természetesen a vita tárgya az volt, hogy én nem hiszem el, hogy teljesen egy anyagból lenne kivitelezve a burkolat, amely persze csak az én véleményem. Abba nem akarok most bele menni részletesebben, miért nem hiszem el mivel nem láttam még egyet sem élőben így konkréten amúgy sem tudom kijelenteni állításomat.

Fórumban visszaolvasva megtaláljátok ezen bejegyzéseket: Neo Geo MVS Consolised (CMVS)

Tehát lényegében a a saját igazam bizonyítandó kezdtem bele ebbe a projektbe. A projekt megfoganása és elkészülte közt csak nem 4 hónap telt el, ez is jól mutatja mennyi munka előzi meg egy ilyen rendszert a nulláról megtervezni és  aztán azt kivitelezni. A külső borítás elkészítéséhez tanácsot és segítséget is kértem egy barátomtól aki véletlenül asztalos :D Csak azért nem én álltam neki a kivitelezésnek mert az én szakmában a milliméter nem számít viszont ezen munka végeredményéhez elengedhetetlen a pontosság és az asztalosipari gépek felhasználása. (vastagolás, táblásítás) És persze egy asztalos tanács mindig jól jön hiszen csak jobban ismeri a kemény fákat és azok tulajdonságát mint egy Ács… Választásunk a sűrűsége, telítésege és keménysége miatt az előgőzölt Bükkfára esett. Az alap elképzelés persze nagyon nyers és egyszerű volt hiszen az elején még csak egy fa dobozról beszéltünk melynek csak részben voltak hasonló a vonalai mint a végeredmények. 1.5cm-es tető dőlés, bemart kontroller kimenetek és bemart kimeneti csatlakozók.

Hétről-hétre változtak bennem a design-al kapcsolatban kialakított előképem amely aztán kivétel nélkül megvalósításra kerültek.

Pár részlet:

 1. Design csík a tetején és elülső részén
 2. Kontrollerek színre süllyesztése és elrejtése
 3. Kazettafogadó nyílás domború kialakítása
 4. Alsó takaró lap szellőző rések kialakítása
 5. LCD kijelző
 6. Embléma
 7. Kazettafogadó porvédő kialakítása

Vázlat képek:

LCD vázlat

Hátsó csatlakozó vázlat

DPTP CMVS vázlat

Tervek vázlatát Grass nevű felhasználónk készítette. (Itt is szeretném megköszönni a segítségét)

A prototípus koránt sem lett tökéletes, de ez nem is várható el egy teljesen kézzel készített eszközről. Vannak és voltak is hibái , de mindezek mellett annyira szép és lenyűgöző lett a végeredmény, hogy további 5db elkészítését vállaltam be, hogy ha esetleg lesz érdeklődő akkor legyen készleten. Az igények annyiban változtak, hogy a következő 5db elkészítése még precízebb és még pontosabb kialakítást követelt meg. És nem mellékesen Fekete színt, ami később kiderült nagyon nagy tortúrával járt mire elkészült, de úgy vélem nagyon megérte. Kezdetben elleneztem a fekete színt, de mint alább linkelt képeken is látszik hiba lett volna nem elkészíteni pár darabot ebben a sötét kivitelben is.

Feket CMVS

Snakeimp CMVS-e

Natur

Natur


Pár specifikáció:

 1. RGB kimenet
 2. Svideo kimenet
 3. Composit kimenet
 4. Stereo Audio kimenet
 5. 2 kontroller kimenet
 6. LCD kijelző
 7. Egyedi, személyre szabott kijelző program
 8. Beállítás gomb
 9. 5volt módosíts
 10. Unibios 3.0
 11. …stb

Természetesen mind a külső borítást mind a belső rendszereket (kijelző vezérlő, video encoder, audio encoder) én terveztem és én kiviteleztem.

Pár videó amit a témába készítettem:

Ezzel az új konzol-al (illetve konzol borítással)  már Pesti otthonunkba is könnyedén tudom életre kelteni a régi idők nosztalgikus retrojátékait. Most ennyi jutott eszembe a DPTP CMVS 1S kivitelezéséről és annak előzményeiről, remélem nem hagytam ki semmit.. Amennyiben tetszett a Cikkem kérlek egy bejegyzéssel nyomatékosítsd illetve kíváncsi vagyok a véleményetekre is…

Több információ itt a linken: Neo Geo DPTP CMVS Projekt

don_peter
DPTP motor: GDPR infomráció!
2018 Május 25.-től hatályba lépett adatvédelmi szabályzatról itt olvashatsz bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Az oldal további használatához el kell olvasnod és fogadnod az adatvédelmi és cookie-k használatával kapcsolatos tájékoztatonkat.

Elfoadom!
Nem fogadom el!