DPTP motor: ...
DPTP motor: ...
10 éves a neo-geo.hu
Hír
2020-07-31 11:10
don_peter
Írások: 24
10 éves a neo-geo.hu

HNGF logo
HNGF: Hungary Neo Geo Fórum

Igen, még kimondani is durva, már 10 éves a neo-geo.hu hivatalos magyar fóruma vagy is lesz 2020 szeptember 1-ével, ami már itt a nyakunkon. Persze sokan nem tudják, hogy már előzőleg is működött a site ingyenes szerver szolgáltatók tárhelyein. 2009 szeptember 1.-vel már magyar hivatalosan regisztrált domainnal és szolgáltató tárhelyével teljes vállszélességgel tudott közkincsé válni. Hogyan is indult el az oldal és mi volt az eredeti szándéka a megalkotásának, elindításának, kik hozták létre, kik a szerkesztők.

Az oldal gondolata talán az első arcade gépem megvételéhez köthető, ami egy egészen meseszerű már már fantasztikus érzelmekkel teli véletlen kísérlet eredménye volt. Ez kb. 2008-2009-re tehető. Azért nem tudom pontosan mert már korábban eszembe volt a gép, de egyéb elfoglaltságom okán vagy nem volt időm vagy nem volt lehetőségem előre vinni ezt a vonalat. 2009-ben aztán elhatároztam magam és...

Egy pici kitérő: anno még gyerek koromban sokat jártunk a szóban forgó gépet kiállító presszó külterében, amely majd mindig tele volt játékosokkal vagy is legtöbb esetben álló és a játékosokat néző gyerekekkel. Én is többségében az utóbbi csoportot erősítettem vagy is csak nézni mentünk a gépet mert bedobálni 10-20 majd később 50Ft-ot nem nagyon tudtunk.

Sárviz Fogadó Aba
A fentebb látható képen az említett presszó, annak is a baloldali kis zöldes előtér,
ott volt a játék gép talán több is mint 1 évtizedig.

(kiegészítésként megjegyezném, hogy a mai napig is 50Ft-os érmével működik a gép, és még azok az 50Ft-os érmék vannak a gépbe, amelyeket a megvásárlásakor benne a pénzt tartó edényében találtam) Nos ez a gép egy Neo Geo konzollal felszerelt multi kabinet volt, amely elképesztő erővel hatott az akkori főként tizenéves gyerekekre. Akkoriban és ekkor olyan 1990-93-ban járhattunk, egy kb. 5000-es lélekszámú kis községben, ahol a technológia nem igen gyorsult, vagy is halmozottan hátrányosan éreztük a technológia fejlődését egy mondjuk nagyobb városhoz képest. Tehát egy ilyen csoda masina piszkos nagy hatással volt ránk, mivel csak ilyen Atari-kon piaci Nintedo-kon és hasonló minőségű játékokhoz voltunk szokva. A legkomolyabb játékok, amellyel akkoriban találkoztam ismerősnél, rokonnál, talán az Amiga volt és persze a SEGA/SNES páros, amelyek állejtősök voltak, na ehhez képest a Neo Geo durván és drasztikusan magas grafikai és játékmenet színvonalat hozott. Nem csoda, hogy szerelem volt első látásra és ez a szerelem mai napig is tart.. ;)

NG AES
NEO GEO AES rendszer, amely csak a tehetősebb rétegben volt elterjedt

...és folytatva a kitérő után: megkerestem (mivel amúgy is ismertem) a tulajdonost, elég sokszor kerültük el egymást, de végül sikerült vele egyeztetnem és komoly 25eFt-ért megvásároltam a gyerekkorom egy részletét. Marha jó érzés volt újra megpillantani a gépet a tulajdonos pincéjében, ott is egy olyan kis helyre leállítva, amely a pince legmagasabb pontja volt. És ez volt a gép és az én nagy mázlim is, mivel a pince alacsonyabban fekvő részeit víz borított. Mák. Kivakarva a pince bugyraiból, haza vittem és pénzzel vissza mentem a tulajdonoshoz, aki a presszó egyik kis hátsó iroda helyiségbe irányított, amelynek salgópolc rendszerének tetején található kosárra mutatott, a kosár tartalma pedig meglepett, 12db Neo Geo kazettát tartalmazott, köztük érintetlen és bontatlan dobozos játékokkal. Libabőrös érzés most vissza gondolni ezekre az időkre. Boldogan kifizettem az a 25eFt-ot és otthon neki is álltam a gép takarításának, amely közben kiderült, hogy a kabinet belseje is tartalmazott további 2 játékot, így összességében 14db játékkal sikerült hozzájutnom az első gépemhez, amely elindított a neo-geo.hu és úgy amblokk az arcade gyűjtés világába.

HI-TECH kabinet
Az első arcade kabinom, benne NEO GEO

Korábban még ezen ingerek előtt is próbálkoztam kisebb fórumokkal, amelyek inkább programozási tartalmakkal volt feltöltve, de ezek csak gyermeteg próbálkozások voltak, arra volt jó, hogy saját magam fejlesszem és hogy később meg tudjam alkotni a hivatalos neo-geo.hu oldalt. Az első website még kissé fapados és döcögős volt, de már voltak érdeklődők, regisztráltak, akik szintén kötődtek az oldal tematikájához, így könnyen megtaláltuk a hangot. Ilyen felhasználókból mazsolázva illetve kiemelve párat: MagicT, snakeimp, Lyrix, werdy, BlackLord, djsiegfried, Retromania, dry34, ...stb. Szépen duzzadt az oldalra regisztrált felhasználók száma, amely tükrözte, hogy igen is sokan vagyunk, akik nagyon szívesen retroznak, akik szívesen foglalkoznak szabadidejükben a neo-geo vagy arcade cuccokkal. Szép korszak indult el, amely sok esetben nagyon jó és néhány esetben tarkítja csak vita vagy összekülönbözés, amely szerintem a legtöbb esetben félreértéseken alapult. Ezen 10 év alatt többször is változott a neo-geo.hu oldal külalakja, talán az egyik legnépszerűbb stílusú fejképeiből egy kis válogatást gyűjtöttem össze, emlékeztek még?

neo-geo.hu 2012-től
neo-geo.hu 2012-tőlneo-geo.hu 2012-től
neo-geo.hu 2012-től
neo-geo.hu 2012-tőlneo-geo.hu 2012-től

Feltettem a kérdést saját magamnak, hogy mi volt a célja az oldal létrehozásának. Nos azt hiszem a kezdőlapon található leírásom idézve pontosabban tudom ezt kifejteni: -Egy közösség, egy hely, egy platform, egy oldal amely a régi és újonnan becsatlakozó Magyar Retro Arcade játékosoknak biztosít teret ahol megoszthatják illetve megbeszélhetik élményeiket, gondolataikat. E platform a létrejött közösséget hívatott összefogni, újabb hívőket toborozni és a hitetleneket megtéríteni.. :) E világ az, amely a 80'-90' években a legtöbbünknek a legmeghatározóbb évtizedeit jelentették, játékos fronton. Szeretünk játszani, szeretjük nézni és szeretünk róla beszélni.. Beszéljünk róla!- És még persze az egyéb jövedék, amely a fórumozással jön, pl.: cserebere, adás-vétel, szélesebb tudás felszippantása és a legfőbb egy összetartó közösség megalkotása, amely talán összejár sörözni, jót kajolni és dumálni. Az elmúlt 10 év alatt sajnos nem minden jött össze maradéktalan, de remélem az előttünk álló jövőkép ezt megváltoztatja és összehoz mindannyiunkat.

Ki is hozta létre az oldalt és ki szerkeszti, tartja karban napról-napra immáron 10 éve folyamatosan.
Fontos kérdés és lehet lesznek olyanok akiket hideg zuhany ként ér (vagy nem.. :D ), de a neo-geo.hu oldalt egyetlen emberként én magam Tóth Péter - don_peter hoztam létre és tartom karban, töltöm fel tartalommal, fejlesztem napról napra követve az olvasói igényeket és internetes technológiákat.

don_peter
don_peter 16bit-ben

Külön büszke vagyok arra, hogy a 10 év alatt egyszer sem csábultam el és nem adtam semmilyen reklámnak felületet, amely szennyezte vagy csak csúfította volna az oldal külalakját. Összességében vagy ennek eredményeképp nem is sorolódik az oldal a Google legjobb helyére, hiszen az alapvető optimalizáción kívül a Google-nak sem hagytam helyet illetve a Google által preferált reklám anyagoknak sem hagytam helyet az oldal tartalmában. Külön meg kell említenem név nélkül azt a néhány fórumtagot, aki anyagilag is támogatta az elmúlt néhány évben az oldal fennmaradását révén így, hogy teljesen egyedül vagyok és nonprofit módon üzemel az oldal, jól jön minden segítség, hiszen az oldal fenntartása nem csak a tartalom és az oldal fejlesztéséből áll, sajnos vagy nem sajnos, de a tárhely, domain és adatbázis szolgáltatásokért fizetni kell, amely az elmúlt évtizedre levetítve százezrekre is rúg. Remélem a jövőben is számíthatok a felhasználók támogatására és segítenek, hogy még sok éven keresztül látogatható legyen ez az egyre inkább eltűnőben lévő egyedi és megismételhetetlen fórum műfaj. ;)

És egy kis statisztika is tarkítsa ezt a bejegyzésem. Az oldalon a fórum opciót kiválasztva, a lap aljára görgetve mindenki láthatja a legfontosabbnak gondolt adatokat, ilyenek a következő néhány tétel: az eddigi oldal letöltésünk átlépte a 2 milliót, ami ugyan jól hangzik, de ezek szigorúan az oldal letöltésének számát mutatja, vagy is ha valaki 10 szer nyitja meg, akkor az 10 letöltést fog eredményezni. A fórum csoportok száma nem számot tevő 15 db, de mivel ez egy lényegesen nagy keretekkel rendelkező témakör keret nem is kell sokkal több, hogy mindent magába foglaljon. Fórum topikok száma már beszédesebb adat, 188 témát indítottunk már a fórumban, ami mutatja mennyire is tág a fórumon való beszélgetések témaköre ezen témákba közel 30e hozzászólás, pontosan 28370 db, ami egy magyar független és elég réteg témájú tematikával foglalkozó oldal esetében nagyszerű adatnak számít. Mikor indult az oldal még én sem gondoltam, hogy ennyire népszerű lesz. A privát élet az elmúlt időszakban vissza esett és talán 1 vagy 2 éve kértem a felhasználókat, hogy a már értelmét vesztett privát beszélgetéseiket töröljék, ezzel csökkentve az adatbázis méretét. Sokkal több volt a privát élet, ez mostanra alig több mint 7e, de azért még így sem kevés. A felhasználók számát attól függően, hogy volt e bejegyzése és aktív e az oldalon kezdtem el szelektálni kb. 1 évvel ezelőtt, akkor több mint 300 felhasználó volt regisztrálva és kevesebb mint 200-ra redukáltam mivel vagy nem jött visszaigazolás a részükről vagy egyáltalán nem volt aktivitás. Mostanra ismét 200 fülé csúszott ez a száma, egészen pontosan 216 felhasználó aktív most az oldalon. A végére hagytam a legnépszerűbb témánkat, amely nem más mint: -Mutass képet legújabb szerzeményedről-, nem is csoda, hogy ez a téma a legnépszerűbb az oldalon, hiszen a legszebb képek és szerzemények itt kerültek bemutatásra, amelyekre mindig és mindenkor rá lehet csodálkozni, mondhatni egy kis csoda, egy kis gyöngyszem a témák közt.

Tovább mazsolázva a statisztikában álljon itt még két top 20 adat.:

Bejegyzések listája
Top 20 legtöbb bejegyzéssel rendelkező felhasználónk

Topik top 20
Top 20 téma, amelyek a legnézettebbek

A fórum 6 év működés után 2016 november 07. átállt egy új koncentráltabb fórum működésre, amely kicsivel talán jobban célozta azt a szűk vagy fogalmazhatnék úgy, hogy a megmaradt szűk réteget, akik sokkal fogékonyabbak az oldal tematikájára. Ez a koncesszió egy közös kompromisszum eredményeként jött létre és most így majd 4 év távlatából már van elég tapasztalat, hogy ez milyen irányba is befolyásolta az oldal népszerűségét. Véleményem szerint érdemes lenne ezt ismét megbeszélnünk és optimalizálni a lehetőségeket, esetleg felülvizsgálni ennek a működésnek a sikerességét. Beszéljünk róla. ;)

Engedjetek meg egy kis szubjektív merengést és nosztalgiázást az oldal és annak fennállásában bekövetkezett vidám és vagy kényelmetlenebb momentumaiból. Kezdjük a vidám oldalról: anno az oldal indulása után nem sokkal bele kezdtem a CMVS (konzolosított NEOGEO alaplap) elkészítésébe rengeteg időt bele ölve sikerrel hoztam létre 1 és 2 slot-os változatokat, amelyeket a mai napig nagyon szeretek elővenni és használni.

CMVS
DPTP CMVS fém bilétája, amely a konzol felületébe lett besüllyesztve

Élvezetes volt minden pillanata, amikor építettem és mikor azt megosztottam az oldalon. Ezen megosztásaim kapcsán többen is az oldalról sikerrel készítették el a saját kis CMVS konzoljaikat, amelyeket utána meg is osztottak itt a fórumon. Ez egy elég jó és hosszúra nyúlt pillanat volt az oldal fennállásában. Vagy néhány évvel ezelőtt volt egy nagyon jó és szerintem sikeres fórum találkozó nylonmajom jóvoltából, amelyen páran össze röffentünk és egy jót játszottunk. Legjobb pillanatok a mechanikus puskás játékkal kapcsolatban voltak. Jól éreztem magam, remélem nem csak én.. ;)

Találkozó
Fórum találkozó, képen balról jobbra: z, nylonmajom és Aznem

Vagy amikor fórumtársammal mentünk NEOGEO és egyéb arcade cuccokat vásárolni és a végén a Nyíregyházi állatkertben kötöttünk ki, ahol szintén nagyon jól éreztük magunkat persze semmit nem tudtunk venni. ;) Vagy ugyan ezzel a fórumtársammal elmentünk az ország másik felére és NEOGEO kazettákat vásároltunk, marha jó volt mazsolázni, szortírozni és úgy amblokk az egész miliő. Vagy 1 éve a neo-geo.hu képviseletében előadást tartottam a jól ismert 21. árok parti eseménynapján és a saját készítésű NEOGEO CMVS-em is kiállítottam, amit ki is lehetett próbálni.

Arok parti 21.
21. Árok parti rendezvénye, 2019.

Sorolhatnám tovább a jó pillanatokat, de akkor hosszasan itt ülhetnék és merenghetnék, de legyen itt pár ellenpélda is ami a egészen kényelmetlen volt az oldal történelmében. Biztosan sokan, de főként akik rendszeres és aktívan fórumoznak itt emlékeznek egy témára, amelyet nyitottam, -Arcade raktárvadász, mit rejtenek a raktárak- címmel. A legsikeresebb és egyben a legrosszabb döntésem volt ez a téma vagy is annak megnyitása. Nagyon rövid idő alatt iszonyatosan sokan nézték, kísérték és várták az infókat, volt is nem kevés kép és feltárt raktár. Vissza tekintve az ott zajlott eseményekre, amely során banolás is lett kiosztva, majd az persze feloldva már olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy az oldal elvesztett egy nagyon termékeny és jó tagot. Illetve elvesztett még valakit, aki nem tudta moderálni magát és olyat talált mondani vagy leírni, ami már nálam is kiverte a biztosítékot. Pedig ő is jó kis tag volt, de akkor abban a helyzetben teljesen elvesztette a fejét és durva személyeskedésbe csapott át. Ezen események lényegében a megosztott raktártartalmak és azok tulajdonosának elérhetőségeivel kapcsolatosak voltak. Röviden a tulajdonos jelezte, hogy nem adhatom ki az elérhetőségeit, ameddig ő be nem árazta a játékokat. Bírtam ezen tulajdonosok bizalmával, de sajnos valamilyen módon engem megkerülve még is elérték a tulajdonosokat, akik utána már nem voltak hajlandóak velem tovább tárgyalni. Kellemetlen helyzet volt ez minden nézőpontból. Vagy egy másik alkalom, amikor megkérdőjelezték az oldal tartalmának sérthetetlenségét, vagy is azt sérelmezték egyes tagok, hogy én önkényesen egyes tartalmakat eltávolítok és ezt ők tudni vélik, hogy mikor és miket. Amúgy ilyennel kapcsolatban levelet is kaptam, amelyben meg lettem fenyegetve, miszerint közzéteszik az általam törölt tartalmakat. Ezek persze nem voltak igazak, soha semmilyen tartalmat nem cenzúráztam, mindig is annak a híve voltam, hogy szólás szabadság van, nyilván illyes mód nem is tudtak mit kitenni vagy bemutatni. Aztán volt egy csalónk vagy csak annyira üzletszerűen fórumozó tagunk, aki sajnos engem is, de sok más fórumtársamat is megkárosított. Viszonylag gyorsan banlistára került, ennek kapcsán kerestek meg nem sokkal később az InsertCoin egyes tagja is. Sajnos rossz élményeim közé tartozik az InsertCoin egyik tagjának megnyilvánulása is, amely azt eredményezte, hogy bár már a plakátokon és sajtóban kint volt a neo-geo.hu is mint fellépő és mint képviselet, a megrendezett eseményen végül nem vettem részt.

InsertCoin
InsertCoin 2015. kampány plakátja

Rossz élményeim egyike még az egyik fórum társunk számomra a mai napig rejtélyes és egyben érthetetlen eltűnése, azért is kellemetlen mert az oldalon mind a mai napig a második legtöbbet postoló tagunk volt egészen 2014 június 03.-ig. Az alig kevesebb mint 4 év alatt 3501 bejegyzést produkált. Nagyon aktív tagja volt az oldalnak.

10 éves a neo-geo.hu oldal
10 éves a neo-geo.hu website

Mindezek ellenére kellemes hangulatban tudok visszaemlékezni a mögöttünk álló eseményekre és bizakodóan állók elébe az újabb évtizednek, melyben reménykedek, hogy sokkal sikeresebb, rugalmasabb és összetartóbb társaság kialakulásához fog előbb-utóbb vezetni.. Mert hogy is szól a főoldalon már idézet bekezdés?

Egy közösség, egy hely, egy platform, egy oldal amely a régi és újonnan becsatlakozó Magyar Retro Arcade játékosoknak biztosít teret ahol megoszthatják illetve megbeszélhetik élményeiket, gondolataikat. E platform a létrejött közösséget hívatott összefogni, újabb hívőket toborozni és a hitetleneket megtéríteni.. :) E világ az, amely a 80'-90' években a legtöbbünknek a legmeghatározóbb évtizedeit jelentették, játékos fronton. Szeretünk játszani, szeretjük nézni és szeretünk róla beszélni..
Beszéljünk róla!
don_peter - 20-Aug-07 14:42
#30
User
Érdliget
2010.Sep.01
Válasz laja x 20'.08.07. 14:36-kor érkezett hozzászólására. Post száma: #msg29
Köszi barátom.. Már azt hittem nem is jössz erre..
laja x - 20-Aug-07 14:36
#29
User

2012.Oct.05
Válasz don_peter 20'.08.06. 16:13-kor érkezett hozzászólására. Post száma: #msg27
Gratulálok a jubileumhoz!
don_peter - 20-Aug-06 16:13
#27
User
Érdliget
2010.Sep.01
10 éves évfordulóra még a bejegyzés rendszer is elkészült. Innentől várom a kommenteket a Cikkek, tesztek és blogok alá is.. Használjátok egészséggel.
DPTP motor: GDPR infomráció!
2018 Május 25.-től hatályba lépett adatvédelmi szabályzatról itt olvashatsz bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Az oldal további használatához el kell olvasnod és fogadnod az adatvédelmi és cookie-k használatával kapcsolatos tájékoztatonkat.

Elfoadom!
Nem fogadom el!