DPTP motor: ...
DPTP motor: ...
Neo Geo Mini teszt
Teszt
2020-09-06 14:58
don_peter
Írások: 24

Neo Geo Mini


Igen, megérkezett hozzám is és igen, játszottam, nézegettem és bár én még nem szedtem szét de a belsejére is kíváncsi voltam. Mit is rejt magában ez a pici arcade masina? Csupa izgalmas kérdésre lelhetsz rá ebben a kis tesztben.. Tarts velem és bontsuk ki a dobozt.. ;)

Neo Geo Mini doboza

Már első látásra látszik, hogy gondosan megtervezett és szépen kivitelezett grafika van a dobozon, illetve a papír minősége is kiváló, bár sajnos a kapkodás vagy a rossz minőségű ragasztás azonnal egy rossz érzést vetített előre és kicsit rá is nyomta a hangulatát a teszt elejére. Sajnos a doboz az egyetlen ragasztási pontnál szétesett, előtte pedig sikerült véletlenül elszakítanom egy helyen, amely a videón majd létható is. Ezek rossz érzést vetítettek előre, de kibontás után azért változott a helyzet.

Neo Geo Mini doboz kidobva

Kibontás után látható volt, hogy elég szépen összeszedett tartalmat fogunk kapni, tételesen ezeket húztam ki a dobozból:
1, kis manuál, egy csomó nyelven íródott, sajna magyar nincs benne
2, egy C USB töltő kábel, elég hosszú szóval nem lesz akadálya egy távolabbi elhelyezésnek a géptől vagy USB HUB-tól
3, két különböző marquee matrica és egy átlátszó Neo Geo logo és SNK logo matrica
4, maga a kis Neo Geo Mini kabin

Neo Geo Mini manuál

A gépet kibontva elég egyszerű dolgunk van, keresni kell egy helyet ahonnan az USB kábelt és ezáltal a gépet tudjuk táplálni, majd bedugjuk a hátsó USB C csatlakozóba a kábelt és már indíthatjuk a power gomb ütközésik való benyomásával.

Neo Geo Mini

Indulási képernyőként egy a 40. szülinapját jelzi a kis gép, majd ezt követően egy Neo Geo logo (ami mindenhol jól mutat) és utána elénk tárul a kis gép menürendszere. Én itt azért a fejlesztők helyében tovább mentem volna mert elég puritánra sikeredett a menü design, de persze ez erősen szubjektív. Nekem személy szerint a Neo Geo X menürendszere sokkal jobban tetszik.

Neo Geo Mini menü

A kis Mini első tapintásra már éreztette, hogy stabil és jó minőségű anyagokból van össze téve. Nagyon tetszetős és roppantul feldobja az egészet az, hogy a joystick körüli kör kéken világít a bekapcsolás pillanatától, abszolút kellemes hatást biztosítva az amúgy is csinos kis gépnek. Itt még megjegyezném, hogy csak a nemzetközi verzióban világít ez a kis kör, az ázsiai változatban ilyen opció nincs. Első pillantásra minden a helyén is van, aztán játék közben azért lesznek majd bizonyos dolgok, amik vagy nem tetszenek vagy nagyon meg kell szokni, de erről kicsit majd később.

A menü rendszere ahogy írtam is nekem kicsit puritánnak hat, de cserébe egyszerű és jól érhetően lehet benne matatni. Különösebben nem fordítottam kellő időt a menürendszer és annak beállításainak beható tanulmányozására, de nem is feltétlen lényeges mivel az ember inkább a játékra próbál fókuszálni és magára a játék élményére. Amit kiemelnék az az, hogy külön állítható a hang és a fényerő is és ezek elérhetőek a START és SELECT gombok egyszerre történő lenyomásával a játékon belül is.

Neo Geo Mini

Említettem feljebb, hogy összesen kétféle marquee matricát is kapunk, ami szerintem nagyon jó ötlet, viszont az már kevésbé pozitívum, hogy a kiválasztott matricát magunknak kell felragasztani és ehhez nagy odafigyelés kell és némi kézügyességet is igényel, mert hamar el lehet rontani.

A kis Mini PCB-je is említésre méltó, én ugyan a sajátomat nem bontottam meg, de kerestem képet és tetszik amit láttam. Végre egy olyan rendszer -legalább is leső ránézésre - , amelyre kicsivel több figyelmet és időt szenteltek. A PCB tervezése és kitelezése is teljesen abszolválható, nem lehet panaszunk, bár láthatólag lehetett volna egy picivel erősebb hardvert is felhasználni, mint pl. egy kicsivel nagyobb SDRAM-ot. Én talán fogalmazhatok így, hozzáértőként bár nem visszafejtve azt látom, hogy 2 memóriával dolgozik a gép, egy 32 Gbit-es NandFlash memóriával, amelyben az oprendszer , emulátor szoftverek és a romok kvázi fájlrendszerben helyezkednek el, vagy le vannak rátolva és onnan töltögeti be és egy 125MB-os DDR3-as SDRAM, amely elegendő, de talán kapacitásilag nem a legnagyobb ROM-hoz optimalizált memória. A rendszer működése innentől még már pofon egyszerű, nandflash memóriából egyszerűen csak áttölti az SDRAM-ba az oprendszer és SDRAM-ből pedig futtatja a játékot. Ezzel sajnos csak az az egy gond, hogy ez a típusú memória blokkos elrendezésű és mivel a ROM-ok többsége nem fér bele 16MB-ba, így a blokkváltáskor lehetnek akadások. Továbbá sajnos ez a típusú memória nem tartja meg kikapcsoláskor a bele töltött ROM tartalmat mert működésileg olyan mint egy statikus memória, vagy is csak addig tárolja az adatokat ameddig áramot kap. Így minden bekapcsolás egyben egy új játék betöltésével kell kezdődjön.. ;) A hardver többi perifériájával és sebességével egyéb teljesítményével nem foglalkozok, ezt rá hagyom azokra akiket ez jobban és behatóbban érdekel.

Neo Geo Mini PCB

Nos ennyit a külsőségekről és a belbecsről, jöjjön néhány tapasztalat annak jó és rossz vonatkoztatásaival együtt. Mert hogy van jó és rossz benyomásom is a géppel kapcsolatban, amelyek lehetnek meghatározók a használata közben vagy szimplán megszokható elfogadtató kompromisszumok.

Neo Geo Mini

A gép fogásra nagyon jó érzést kelt látszik, hogy pakoltak bele anyagot, szentül hittem, hogy nem fog megállni az asztalon mikor majd hevesen nyomom, de meglepően stabilan áll a talpán, nem imbolyog és nem mozdul el onnan, ahova lerakja az ember. A kis joystick nagyon pontos és pöpecül áll és teszi a dolgát pedig nincs mikrokapcsoló. :D A gombok is feszesen tartanak és jól érezhető amikor benyomjuk. A kijelző nagyon szép és éles, állítható a fényerő, de gyári beállítás mellett is nagyon jól látható a kép. Betekintési szögét tekintve is kiváló, nem tudom de lehet hogy IPS panel van benne? A hangra sem lehet panasz, akkorát szól ez a kis cucc, hogy le kellett vennem a gyári beállítás alá, mert már zavaró lehetett a család többi tagjának.. :D

Neo Geo Mini

A kis kabin nagyon jó mutat az asztalon, meghozza azt az igazi arcade érzést amit az ember vár, főleg akkor ha ránéz és látja a kis kabin oldalán azt a hatalmas Neo Geo logo-t. :D Szépen ívelt oldalak és jól megrajzolt kontroller vonalak teszik igazán csinossá a gépet. Ömlengek róla tudom, de én igazi nagy rajongó vagyok, ezt le sem tagadhatnám. :D

Eredetileg amúgy az SC-19-es Neo Geo kabinetről mintázták a kicsikét, amely itthon egyáltalán nem, de még Amerikában is ritkának számító japán masina.

SC-19 Neo Geo kabinet

A kis Mini szoftverét tekintve számomra kicsit csalódás volt, a Neo Geo X menürendszere jobban tetszett, erre szerintem nem fordítottak elegendő időt, véleményem szerint elég fapadosra sikerült, de az tény, hogy teszi a dolgát és gondolom ez a fő lényeg. Sajnos vannak negatív észrevételeim is, ebből párat említenék meg, ami már az elején nagyon bosszantott.

Neo Geo Mini

Nem véletlen a fentebb látható kép. A gombok, azok az átkozott gombok. Nem a mechanikus részével van gondom, az jól és feszesen működik, hanem azt csapnám nyakon aki a kiosztást tervezte. ABCD, vagy is logikusan felül AB és alatta CD-nek kellene lennie, ezek meg AC felül és BD alul. Ki az a barom aki ezt tervezte? Basznám nyakon, komolyan mondom. Borzasztó.

Ami még kicsit aggasztó, az a betöltés utáni néhány másodpercben jelentkező laggolás, ami nem csak a játék mozgásán észrevehető, de a hangon is erősen halható. Persze nem minden játék esetében, de egyes játékok betöltésénél felfigyeltem erre a kis laggra. Ez mondjuk adódhat a már említett bankváltásból, de abból is, hogy az emulátor a nandflash memóriából tölt a játék rom pedig ilyenkor meg már az sdram-ból, így megoszlik az erőforrás és azok kiszolgálása már csak döcögősen megy végbe.
A játék élmény egyébként nagyon adja magát, iszonyatosan jó vele azt a pár percünket, amikor lazíthatunk egy kicsit a munka felet mondjuk egy klímás helyiségben, vagy épen valamin jól felstresszeltük magunkat, ezzel a kicsiny kis kabinettel kiereszthetjük a gőzt vagy csak szellemileg megpihenhetünk a 40 játék egyikével.. :D

Apropó 40 játék, lássuk is a címeket:
1. THE KING OF FIGHTERS '95 2. THE KING OF FIGHTERS '97 3 THE KING OF FIGHTERS '98 4. THE KING OF FIGHTERS 2000 5. THE KING OF FIGHTERS 2002  6. SAMURAI SHODOWN II 7. SAMURAI SHODOWN IV 8. SAMURAI SHODOWN V SPECIAL 9. REAL BOUT FATAL FURY 10.  GAROU: MARK OF THE WOLVES 11.  FATAL FURY SPECIAL 12.  WORLD HEROES PERFECT 13. KIZUNA ENCOUNTER 14.  ART OF FIGHTING 15. THE LAST BLADE 2 16.  NINJA MASTER'S 17. KING OF THE MONSTERS 2 18. SHOCK TROOPERS 2ND SQUAD 19. METAL SLUG 20.  METAL SLUG2 21. METAL SLUG3 22. SENGOKU3 23. BLAZING STRA 24. TOP PLAYER'S GOLF 25. SUPER SIDEKICKS 26. PUZZLED 27.   FOOTBALL FRENZY 28. METAL SLUG X 29. METAL SLUG 4 30. METAL SLUG 5 31. MAGICIAN LORD 32. KING OF THE MONSTERS 33. BLUE'S JOURNEY 34. SHOCK TROOPERS 35. ROBO ARMY 36. CROSSED SWORDS 37. MUTATION NATION 38. 3 COUNT BOUT 39. LAST RESORT 40. GHOST PILOTS

Úgy gondolom szépen elvagyunk látva jobbnál jobb címekkel, csak játszani kell. ;)

Neo Geo Mini

Most a legújabb, de remélhetőleg nem az utolsó kis meglepetés ez a kis mini masina, remélem lesz még újdonság a jövőben is mert ahogyan az SNK szlogenje is mondja, "A jövő most van - The future is now"

Legyen ez a végszó és egy szép oldalsó kép, amelyet nem lehet kihagyni a teszt végéről. ;)

Neo Geo Mini

Ui.: nem felejtettem el a videót, de úgy fest érdemes lesz majd később is vissza térned erre a tesztre, mert éppen feltöltés alatt vannak a kicsomagolós videók és hogy még érdekesebb legyen a sztori vége, megrendeltem a bundle pakkot amelyben már 2 kontroller is tartozékként megjelenik. Annak illetve azok tesztelésével együtt fog frissülni a teszt. ;)Addig is a neo-geo.hu legyen veletek.
don_peter - 20-Sep-10 07:41
#32
User
Érdliget
2010.Sep.01
Válasz laja x 20'.09.10. 06:40-kor érkezett hozzászólására. Post száma: #msg31
Már mint melyiket vetted? Az Ázsiai bundle vagy szimpla pakkot? Van esetleg eredeti CD joystick-ed az összehasonlítás miatt kérdezem. Méretet, súly, anyag..., ilyesmi érdekelne. Vagy ez 100% ugyan az? Teszem aszt ugyan azzal a szerszámmal fröccsöntötték mint a régit?
laja x - 20-Sep-10 06:40
#31
User

2012.Oct.05
Én a Limited Tachibana Ukyo kék átlátszó szettet vettem. Az teljesen más világ ehhez képest, ahogy olvasom. Tartalmilag és menü ügyben is. Számomra testhez állóbb a romkészlet itt, illetve kapott egy egyedi SamSho témát a masina, hangokkal együtt. A marque felhelyezése tényleg odafigyelést igényel. Joy, és gombok nekem megfelelőek, kiosztással sem volt gondom. Tény, hogy mindig rom indítással kell kezdeni, de cserébe minden játéknál van 3 db savestate slot, szóval van mentési lehetőség. Piros pont. Asiai verzóban hál istennek a nem cenzúrázott romok vannak, és szinte az összes kommunikál angolul. Kijelző nekem is nagyon bejött, és a hangzás.. Elképesztően szól, imádom. A joyok (mert kettő van a dobozban) a NeoGeo CD gamepadjairól lettek mintázva. Anyaghasználat jó, pontosan teszik a dolgukat, kellően hosszú a kábel rajtuk. A D-Padnak viszont nekem nagy a holttere és nagy utat tesz meg 0-tól 100%-ig. De meg lehet szokni hamar. Rendeltem egy szimpla Asiai verziót is, olyat, ami itt lent taglalva van. Más a romset, a kinézet, nekem az jobban tetszik. Egyedül a világító sticket fogom hiányolni. Ezt tervezem használni a mindennapokban, a Limited már vitrinben van. Ja.. és fel fogom törni, amint ideér, a teljes NeoGeo romkészletet rá flashelem.
DPTP motor: GDPR infomráció!
2018 Május 25.-től hatályba lépett adatvédelmi szabályzatról itt olvashatsz bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Az oldal további használatához el kell olvasnod és fogadnod az adatvédelmi és cookie-k használatával kapcsolatos tájékoztatonkat.

Elfoadom!
Nem fogadom el!