DPTP motor: ...
DPTP motor: ...
SEGA NAOMI - avagy retro a köbön 1 –
Blog
2021-09-18 12:42
don_peter
Írások: 30

SEGA NAOMI - avagy retro a köbön 1 –


NAOMI


Ismét jelentkezem, de most egy viszonylag komolyabb projekttel és végre kimondottan retro témában. Mostanában nem sok időm volt foglalkozni a dolgaimmal, mondhatni 1 éve csak hébe-hóba tudok bele-bele kapni azokba a projektjeimbe, amelyeket csak tologatok magam előtt.

A projekt komolysága és szerteágazottsága miatt értelemszerűen ennek eredményeként jelentkező nagy mennyiségű információ és ennek leírásához szükséges terjedelem és az elhúzódó idő miatt több részletbe tudom csak leközölni. A mostani kicsit hosszabb bejegyzésem lesz az első, amelyet körülbelül még minimum 2 további bejegyzés fog követni az egyes részek, részegységek bemutatásával. Érdemes rendszeresen követni az oldalt, mert a projekt előrehaladásával megegyezően fognak felkerülni az újabb részek is.

A mostani projektem központjában egy nem is olyan rég (írásom születése előtt kb. 2 hónappal) beszerzett, de már rég vágyott SEGA NAOMI kabinet van, amiben egy Triforce rendszer csücsül, amely a SEGA, NAMCO és a Nintendo elvetemült közös együttműködés szüleménye. Amúgy, ha egyszerűen akarok fogalmazni egy Nintendo GameCube arcade alapokra ültetve.


Triforce


Maga a gép és a benne lévő Triforce rendszer – amelynek csak a neve hangzik nagyon jól – teljesen gyári érintetlen állapotban van, így elég nagy dilemma volt számomra az is, hogy egyálltalán hozzákezdjek vagy sem a projektem kedvéért ennek valamelyest módosításához.  Végül az győzött meg, hogy erre a rendszerre alig pár játék jelent csak meg és abból is tényleg, csak 1 nagyon maximum 2, ami játszató lenne, de még ezek közül sem tetszett egyik sem igazán, ezért aztán kár lenne ezt a gépet parlagon és kihasználatlanul a sarokba száműzni. Ja még nem is említettem, hogy az eredeti rendszeren egy focis vagy is a Virtual Strike 4 játék fut, amellyel nem lenne bajom, de a korai 3D nem volt soha a kedvencem – amúgy meglepően jó a grafika – és csak is kimondottan ez a játék kevés lenne számomra, plusz kimondottan nehéz és érthetetlen az irányítása. Gyakorlatilag random mód mást csinálnak a karakterek, mint amit én akarok és gólt lőni kifejezetten nehéznek bizonyult.


A játék


A NAOMI gépekről illik tudni, hogy sajnos nem JAMMA szabványra épültek, hanem a SEGA saját dedikált kábel bekötését használja, vagy is ezen rendszerekre, nem lehet csak úgy illeszteni egy Neo Geo bázist vagy egy arcade jamma lapot. Ha a bekötést át is hidaljuk, akkor sem fog feltétlen működni, mivel a monitor sem szabvány RGB, hanem egy 29-31KHz-es VGA monitor. 


Arcade gép


Vannak ugyan JAMMA illesztő adapterek, de azok rendszerint drágák és olvasataim szerint eléggé gyenge, illetve nem a legjobb minőségűek. Van ugyan mód más ódon az RGB jelet VGA-ra illeszteni, de sokat olvastam és beszéltem is tapasztalatait megosztó fórumtársunkkal, aki egy RGB VGA adapterrel oldotta meg a monitor használatát, de nem volt megelégedve a kép minőségével.


NAOMI to JAMMA


Ezen megoldás amúgy lehetne alternatíva is, de én nem erre az irányban mozdultam el, - ha bár szereztem egy ilyen adaptert – hanem a végleges és talán jobb miniszámítógépes irányt céloztam meg.

Az idő múlásával egyre drágábbak lettek az arcade gépek és a játékok, a családi állapot megváltozásával az egyes hobbik vissza szorítódnak vagy legalább is megfontoltabb lesz az ember a tekintettben, hogy mit és mennyiért vesz meg. A lényeg, hogy eljutunk oda, hogy vannak más fontosabb dolgok, amelyekre muszáj költenünk, így kevesebb marad a hobbira. Ezért és mert tényleg régóta agyaltam rajta, egy emulátoros rendszernél kötöttem ki, amely hozza mind azt, amelyre az ember vágyik és mind ezt viszonylag költséghatékony módon. Hogy ne húzzam tovább az idegeit az olvasómnak ez a rendszer egy Raspberry Pi 3 B+. Mivel a korai 3D annyira nem izgat és ezzel a rendszerrel, majdnem minden régebbi gép szinte 100%-os emulációja elérhető, bőven elég. Ha később meggondolom magam, akkor pedig beszerzek egy Raspberry Pi4-et és az már több mint elég mindenre.


Raspberry pi3 b+
Rasberry Pi3 B+ hátulja


Hogy a költségekről is beszéljünk, álljon itt pár adat a rendszer árairól:
1. Raspberry Pi3 B+ postával együtt 12eFt (jófogáson vettem)
2. Raspberry Pi3 áttetsző ház és ventilátor + hűtőborda 2250Ft
https://www.aliexpress.com/item/4000419792027.html
 3. HDMI-ről VGA-ra átalakító adapter 1500Ft,
https://www.aliexpress.com/item/4000460532504.html
4. Raspberry Pi3 kapcsolós táp 1600Ft
https://www.aliexpress.com/item/32965451605.html
5. Xin mo 2 play-eres kontroller USB adapter 4eFt
https://www.aliexpress.com/item/33029941789.html


Komponensek


Ezen felül már csak egy 16-32-64GB-os SD kártyára lesz szükség (kb. 3eFt), amely azért nem árt, ha Class 10-es vagy gyorsabb - persze nem feltétel – jobb, ha gyors a boot és a játék betöltése. Ezen összetevők kb. 25eFt-ot tesznek ki, amely bőven az elfogadható árkategóriában van főleg, hogy ezért számtalan játék lejátszását teszi lehetővé. Jobb és talán olcsóbb is mint egy PandoraBox. Megdöbbentő, hogy egy ilyen kis picike kütyü mire képes. Tetszetős.


Rasp 1
Resp 2
Rasp 3


Fontos továbbá megjegyeznem azt is, hogy én az eredeti SEGA NAOMI bekötést nem akarom módosítani, így szükség lesz továbbá az eredeti kontroller panel csatlakozóinak beszerzésé, amelyekkel a joystick és gombok könnyed illesztését tudjuk megoldani az USB kontroller adapterhez. Erről majd egy következő részben lesz szó, mert még be kell szerezzem a csatlakozókat. Ha ezekkel megvagyunk és fizikailag is megtörtént a bekötés és illesztés, akkor már csak a Raspberry felprogramozása és beállítása marad hátra, amely igen egyszerű. Pontokban a következőek:


1. tölts le a retropie legújabb verzióját a https://retropie.org.uk/download/ oldalról
2. tölts le az Etcher legújabb verzióját a https://www.balena.io/etcher/ oldalról
3. az SD kártyára töltsük fel a retropie img fájlt az Etcher programmal
4. SD kártyát nyissuk meg intézővel és a config.txt-fájlt nyisd meg módosításra (később részletezem)
5. Állítsuk be a retropie programot, pl. kontroller, audió kiment…stb

Egyébként a folyamatról van pár egészen jó magyar youtube videó is, érdemes őket megnézni és ezzel pontosabb és részletesebb infot begyűjteni és vagy követve az elmondottakat könnyen és gyorsan beállíthatod a saját kis géped. Én erről külön nem készítek leírást, nagy mennyiségű infó található a neten róla. A játékok feltöltése lehet WIFI-n leresztül (kicsit lassú és körülményes, legalább is nekem ez volt a tapasztalat) és hálózati kábellen, utóbbi nekem könnyebben ment. Hálózati kábel illesztése után az intézőbe írjuk be \\RETROPIE és így meg kell jelenjen az SD kártya mappa szerkezete. Innentől már csak másolgatni kell a játékokat a megfelelő ROM mappába.

Fontos lehet még itt megjegyeznem, hogy érdemes a rendszert azonnal frissíteni, mert szinte biztos, hogy lesz újabb firmware, mint ami vásárláskor eredetileg a raspberry-n van.

A SEGA NAOMI gépnek dukál egy felújítás is, amely a folyamat legvégén fog csak elkészülni, mert rengeteg időt fog az is felemészteni. A tervek szerint egy kis fehérítést kap a monitor keret, új grafikát kap a fejüveg és a kontroller panel, új matricákat kap a kabinet oldala is és kisebb festék leverődések is javítva lesznek. Ezen felül tervezem, hogy az eredeti kontroller panelt megtartom és egy teljesen ujjat készítek az eredeti mintájára csak tovább bővítve 6 gombosra. Kap majd új gombokat, új joystickokat és teljesen új kábelezést. Szerencsére a kontroller panel könnyen és egyszerűen bontható, így nem fog gondot jelenteni annak cseréje.

Üzemben
A gép

Néhány grafika a fejüvegre már el is készült a továbbiakban ebből mutatok párat, mazsolázottak és írjátok meg, hogy nektek melyik is tetszett jobban. Ezzel zárnám a mostani bejegyzésem és a türelmetek kérem a projekt előrehaladásához, és várok minden kreatív ötletet a felújítással kapcsolatban.

A neo-geo.hu legyen veletek.

 Feüveg 1

Feüveg 2

Feüveg 3

Feüveg 4

Feüveg 5

Sajnos még nincsenek bejegyzések!

DPTP motor: GDPR infomráció!
2018 Május 25.-től hatályba lépett adatvédelmi szabályzatról itt olvashatsz bővebben: Adatvédelmi tájékoztató
Az oldal további használatához el kell olvasnod és fogadnod az adatvédelmi és cookie-k használatával kapcsolatos tájékoztatonkat.

Elfoadom!
Nem fogadom el!